20080628

TRTKurdi!

TRT bir kanalında 24 saat Kürtçe yayın yapmaya başlayacak ya, bakıyorum da salya sümük itirazlar yükseliyor, "bölüncez ya anneeee" paranoid polaroid fotolar veriliyor poz poz.

Özellikle kimi sitelerin okuyucu yorumları köşelerinde garip garip adam ve kadınlar garip garip şeyler yazıyorlar. Lazca da mı olcak, o zaman oynamam tadında çocukça şeyler. Yok efendim Amerika'da bu tür şeylere izin yokmuş, olsaymış Amerika bölünürmüş. Ne cahilce yav. Amerika'da Kızılderililerin talepleri varmıymış! Var tabii, Amerikan demokrasisi sizin yok dediğiniz talepler için verilen mücadelelerle kazanıldı.

Siz demokrasinin bahşedilen bir şey olduğuna inanıyorsunuz. Probleminiz burada. Oysa demokrasi kazanılan bir şeydir! Bir bakın dünyaya Allah aşkına. Bizimki gibi azınlık sorunlarını çözemeyen kaç çağdaş ülke kalmış? Saddam Kürtleri bombaladı, analarını ağlattı yıllarca. Sonunda ne oldu? Tutumlarını savunduğum için söylemiyorum -bence ne pahasına olursa olsun direnmeliydiler ama bu başka mevzu-, ABD işgali karşısında kim kaldı Saddam'ın yanında?

Milli meselelerini çözemeyen bir ülke emperyalizme mahkum olur! Türki'ye de maalesef öyledir. Her demokratik talebin arkasında bir el aramaktan vazgeçin. Kürtçe tv zorunuza gitmesin. Örnek gösterdiğiniz o ABD eyalet sistemiyle yönetiliyor ve çok çeşitli dillerde ve nerdeyse her kilisenin bile tv kanalı var! Kafanızı kumdan çıkartın, şöyle bi kaç kez küt küt vurun, kumlar dibe çöksün, sonra da çözüm adına çalışmaya zorlayın beyninizi.

Ve Pardus 2008 Huzurlarımızda!

Pardus 2008 çıkmışken, sıcağı sıcağına yeni sürümün getireceği yeniliklerden bahsetmemek olmayacak... Karşınızda yeni Pardus 2008'in özellikleri!

Kullanıcı yetki yönetimi

Pardus 2008 ile birlikte gelen gelişmiş yetki denetim sistemi ile tüm kullanıcıların yetkilerini detaylı bir şekilde düzenlenebiliyor, Pardus'un parola sorma ve yetkilendirme davranışını kolayca özelleştirilebiliyor. Yenilenen Kullanıcı Yöneticisi tüm kullanıcılar için yetki yönetimini son derece kolay ve güvenli hale getiriyor.

Pardus geliştiricileri tarafından geliştirilen yetkilendirme sistemi ve yetki yönetimi arayüzleri PolicyKit - dbus altyapısını kullanıyor ve COMAR ile birlikte çalışarak tüm sistemde sorunsuz bir yetki denetimi altyapısı sunuyor.

Gelişmiş paket yönetim sistemi

İnternet'ten birkaç tıklama ile kolayca yeni uygulamalar indirmeyi ve kurmayı sağlayan paket yöneticisi (PiSi), Pardus 2008 ile birlikte daha da gelişti ve hızlandı. Kullandığınız uygulamaların en güncel hallerini, yalnızca yapılan değişiklikeri içeren küçük paketler indirerek güncelleyebilir, böylece bağlantı kotalarını doldurmadan sisteminizi en güncel ve performanslı şekilde kullanabilirsiniz.

PiSi'nin yeni geçmiş yönetimi desteği ve yeni Geçmiş Yöneticisi ile sisteminize kurulan eski paketlere dönebilir, sisteminizin o anki anlık görüntüsünü kaydedebilir, bu görüntüler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.

Yalı

Pardus'u sabit diske kurmak için kullanılan YALI (Yet Another Linux Installer), ilk adımda kurulum için gerekli soruları sorup, ardından yaklaşık 30 dakika süren kurulum işlemine geçiyor. Kullanıcı bilgileri, otomatik giriş, zaman dilimini - sistem klavye ve dili gibi özelleştimeleri kolayca yapılmasını sağlıyor. Elbette tüm bu ayarları daha sonra yapılandırma yöneticisi TASMA aracılığıyla düzenlemek mümkün.

Otomatik donanım tanıma

Pardus'un en güçlü yanlarından biri olan tamamen otomatik donanım tanıma, Pardus 2008 ile daha da gelişti. Pardus 2008 ile birlikte sisteme bağlanan yazıcılar da otomatik olarak tanınarak yapılandırılıyor. Özellikle kablosuz ağ cihazları, web kamera, yazıcı - tarayıcı gibi sıkça kullanılan donanım ürünleri çok daha sorunsuz bir şekilde destekleniyor.

Güncellenen bileşenler

Pardus 2008 sürümü, Pardus teknolojilerindeki yeniliklerin yanında birçok güncellemeyi de içeriyor:

* Güncellenmiş KDE 3.5.9 Masaüstü Ortamı
* En son Linux çekirdeği (2.6.25.9) ile çok daha fazla donanım desteği, kararlı ve güvenilir sistem,
* Altyapı tarafında gcc 4.3.1, glibc 2.8, Python 2.5, Java 6 gibi önemli yenilikler,
* En yeni, en hızlı ve en becerikli İnternet tarayıcısı Mozilla Firefox 3.0,
* Tüm ofis dosya biçimleri ile uyumlu çalışabilen OpenOffice.org 2.4.1,
* Hataları giderilmiş ve en son sürüme yükseltilmiş yüzlerce özgür yazılım...

İki yılı aşkın süredir sorunsuz bir şekilde kullandığım TÜBİTAK/UEKAE'nin Linux dağıtımı Pardus için artık karar verme zamanı!

İndirmek için pıtla!

 

©